Kripto Para Nedir?

Bugün sizlere kripto para nedir ve nasıl çalıştığından bahsedeceğiz. Cryptocurrency, çoğu merkezi olmayan bilgisayar ağları aracılığıyla güvence altına alınan bir dijital para birimi sınıfıdır. Kripto para birimleri, federal hükümetler ve merkez bankaları tarafından desteklenen ABD doları gibi fiat para birimlerinden farklıdır.

Kripto para birimleri esasen özel, dijital para birimleridir. Cryptocurrency yatırımcıları, diğer para birimleri gibi, ancak merkezi bir hükümetin politikalarına güvenmeden, bir değer deposu ve bir ödeme veya takas aracı olarak görüyorlar. Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, dünyanın herhangi bir yerindeki internete bağlı varlıkların bir bankaya veya başka bir aracıya ihtiyaç duymadan dakikalar içinde değer transfer etmelerini sağlar. Kripto para nedir sorusuna cevap verdiğimize göre şimdi nasıl çalıştığına bakalım.

Kripto Para Birimi Nasıl Çalışır?

Bitcoin, Ethereum ve diğer önde gelen kripto para birimlerindeki işlemler, her işlemi bağımsız olarak kaydeden ve bir genel defteri güncelleyen bir düğüm ağı kullanan bir blok zinciri çerçevesi aracılığıyla doğrulanır ve güvence altına alınır. Bu defter sistemi, aynı işlem kaydının birçok farklı kopyasını oluşturarak derin bir güvenlik seviyesi sağlar. Blockchain yazılımı “açık kaynaktır “, yani herkes yazılımı indirebilir ve halka açık deftere katkıda bulunabilir. Ağdaki tüm bilgisayarlar bir işlem üzerinde anlaştığında, bu işlem blok zincirine kalıcı olarak kaydedilir.

Farklı blok zincirleri, işlemleri doğrulamak için farklı yöntemler kullanır. Bitcoin, kripto para madencilerinin güçlü bilgisayarlar kullanarak karmaşık matematiksel bulmacaları çözerek işlemleri doğrulamak için rekabet ettiği iş kanıtı veya PoW doğrulamasını kullanır. Buna karşılık, madenciler yeni basılmış kripto para birimi kazanırlar. Proof-of-stake veya PoS kripto para birimleri, stake ettikleri veya ağa kilitledikleri coin sayısına göre işlem doğrulayıcıları seçer.

Kripto para yatırımcıları, para birimlerine özel anahtar adı verilen özel bir şifre ile erişirler. Yatırımcılar, kripto para birimi göndermek veya almak için özel anahtarlarını girmelidir. Kripto yatırımcıları bu anahtarları kripto para cüzdanlarında saklar. Cüzdanlar, USB çubuklara benzer donanım cihazları veya kullanıcıların telefonlarından erişebilecekleri mobil uygulama yazılımı olabilir. İnternete bağlı cüzdanlar “sıcak” cüzdanlar olarak bilinirken, internete bağlı olmayan cüzdanlar “soğuk” cüzdanlardır.

Bitcoin

Bitcoin, zaman zaman 1 trilyon dolara ulaşan bir piyasa değeri ile dünyanın açık ara en popüler kripto para birimidir. Bitcoin, 2009’da ticarete başlayan ilk kripto para birimiydi. Piyasaya sürülmesinden bu yana, Bitcoin’in fiyatı fırladı, ancak yol boyunca birkaç dönem düşüş yaşadı. En popüler kripto para birimi olmasının yanı sıra, Bitcoin aynı zamanda en kullanışlı olanıdır. Cryptwerk’e göre Bitcoin, 7.600’den fazla küresel tüccarda ödeme olarak kabul ediliyor. Bitcoin ayrıca Haziran 2021’de El Salvador’un Bitcoin’i yasal ihaleye çıkaran dünyadaki ilk ülke olduğu tarih yazdı.

Altcoinler

Bitcoin ilk kripto para birimiydi, ancak Bitcoin piyasaya sürüldüğünden beri binlerce başka kripto ortaya çıktı. Bu diğer kripto para birimleri topluca altcoinler olarak bilinir. Ethereum açık ara en popüler altcoindir ve değer olarak Bitcoin’den sonra ikinci sıradadır. Ethereum blok zinciri, akıllı sözleşmeleri, merkezi olmayan uygulamaları çalıştırmasını sağlayan kodu veya dApp’leri ilk tanıtan kişiydi. Litecoin, 2011 yılında Bitcoin’den daha hızlı işlem onay sürelerine odaklanarak oluşturuldu. Solana, benzersiz bir geçmiş kanıtı veya PoH sistemine ve Bitcoin’den çok daha az enerji tüketen PoS işlem doğrulamasına sahip olan ve onu potansiyel olarak daha çevreci bir alternatif haline getiren nispeten yeni bir kripto para birimidir. Bitcoin şu anda geniş bir farkla kripto para piyasası lideri olsa da, altcoinler küresel kripto para piyasası değerinin çoğunu oluşturuyor.

Stabil Paralar

Stabil paralar, değerlerini ABD doları veya altın fiyatı gibi harici bir referansa sabitlemeye çalışan bir kripto para birimi alt kümesidir. Stablecoinler, bir rezerv varlık tarafından desteklenir ve fiyat hareketlerini diğer kriptolardan çok daha az değişken hale getirir. Kripto para tüccarları, büyük ücretler ödemeden diğer kripto para birimlerine hızlı bir şekilde girip çıkmak için genellikle sabit paraların istikrarına güvenir. Popüler sabit paralar, her ikisi de ABD doları fiyatına sabitlenmiş Tether ve USD Coin’i içerir.

Dijital Jetonlar

Dijital belirteçler, kripto para birimlerine benzeyen ancak belirli bir proje tarafından o projede bir amaca hizmet etmek için verilen varlıklardır. Bir belirteç, projedeki bir sahiplik payını, proje ekosistemindeki bir ödeme yöntemini veya proje ağına katılma hakkını temsil edebilir. Bir atari salonundaki jeton jetonları gibi, dijital jetonların da yaratıldıkları belirli proje dışında çok az değeri veya faydası vardır. Fungible olmayan jeton veya NFT , dijital koleksiyon veya sanat eseri gibi benzersiz bir öğenin sahipliğini temsil eden bir jeton türüdür.

Kripto Para Birimi Hakkında Neden Bilmeniz Gerekiyor?

Bazı kripto para yatırımcıları, kriptoyu küresel ticaretin gelecekteki evrensel modu olarak görüyor. Diğerleri kripto para birimini internetin standart para birimi olarak görüyor. Yine de diğerleri, kripto para birimini yatırım yapılabilir bir varlık sınıfı ve bir değer deposu ve enflasyona karşı bir korunma olarak altına bir alternatif olarak görüyor. Kripto para birimi, dünyanın bazı yerlerinde yaşayan insanlara, bankalara sınırlı veya hiç erişimi olmayan finansal özgürlük de verebilir.

Bu noktaya kadar, kripto para birimi, dünyanın finansal işlemleri yapmak için tercih edilen yolu olarak itibari para birimlerinin yerini almaya yaklaşmadı. Bununla birlikte, kripto para birimi spekülatif bir yatırım olarak son derece popüler hale geldi. Bitcoin’in fiyatı son beş yılda %5.000’den fazla artarken, Ethereum’un fiyatı o sırada %50.000’den fazla arttı.

Kripto Paranın Artıları

Kripto para birimi, aksi takdirde zor ve maliyetli olabilen sınır ötesi finansal işlemlerde faydalıdır. Ayrıca, belirli işlemlerin bireysel kullanıcılara kadar izlenmesini zorlaştıran yüksek derecede anonimliğe sahiptir. Blok zinciri teknolojisi, tüm işlemlerin genel olarak deftere kaydedilmesi koşuluyla hem güvenlik hem de şeffaflık sağlar. Cryptocurrency ayrıca kullanıcıların hükümetlerin, bankaların veya diğer merkezi otoritelerin müdahalesi olmadan işlemleri tamamlamasına izin verir. Son olarak, bu noktaya kadar, bir varlık sınıfı olarak kripto para birimi de son derece iyi bir uzun vadeli yatırım olmuştur.

Kripto Paranın Eksileri

En iyi kripto para birimlerinin çoğu son derece değişkendir ve bu da onları kısa vadede güvenilmez değer depoları haline getirir. Ademi merkeziyetçilik, hükümet müdahalesine karşı koruma sağlayabilir, ancak aynı zamanda, bir kripto para biriminin değerini düşerse destekleyecek veya kripto para biriminin kaybolması veya çalınması durumunda yatırımcılara tazmin edecek bir merkezi kripto para bankası veya Federal Mevduat Sigorta Kurumu olmadığı anlamına gelir. Küresel hükümetler, kullanıcıların kripto para birimi işlemleri yapmasını engelleyemese de, kripto para işlemlerini potansiyel olarak kısıtlayabilir veya vergilendirebilir ve hatta bunları tamamen yasa dışı hale getirebilirler. Son olarak, ödeme olarak kripto para birimlerini kabul eden küresel tüccarların listesi hızla artıyor olsa da, çoğu mağaza ve finans kurumu hala kripto paraları kabul etmiyor ve fiat para birimlerine bir alternatif olarak kullanışlılıklarını sınırlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir