Kripto para birimine yatırım yapmaya hazır mısınız?  İlk kripto para birimi Bitcoin’in piyasaya sürülmesinden on yıldan biraz daha uzun bir süre sonra, yeni teknoloji etrafında gelişen endüstri patlayıcı bir büyüme gördü. Bugün, yalnızca kripto para birimleri değil, kripto belirteçleri ve NFT’ler de dahil olmak üzere birkaç blok zinciri tabanlı dijital varlık var.

Kriptoda yatırım yolculuğunuza başlamak için birkaç yöntem var. Yatırımınızı yönetmek için yardım isteyip istemediğinize veya ekosistemin değerlerine uyum sağlamak ve “kendi bankanız olmak” isteyip istemediğinize bağlı olarak, yeni başlayanlar için fırsatlar var.  Kripto para birimine yatırım yapmanın hala riskli olduğunu unutmayın – yatırımlarınızın tüm değerini kaybedebilirsiniz – bu nedenle finansal olarak sağlam bir konumda olduğunuzdan emin olun ve varlık sınıfına para yatırmadan önce risk iştahınızı değerlendirmek için zaman ayırın.

Kripto Para Birimi Nasıl Satın Alınır?

Geleneksel Finans Uygulamaları

Belki de kripto para birimi satın almanın en kolay yolu, bu teknolojiyi yakın zamanda benimseyen geleneksel finansal hizmet sağlayıcılarından biridir.

Square Inc.’e ait bir eşler arası ödeme hizmeti olan CashApp, kullanıcıların yalnızca bitcoin satın almasına olanak tanır. PayPal, kullanıcıların dört farklı kripto para birimi satın almalarına olanak tanır: bitcoin, ethereum, bitcoin cash ve litecoin. PayPal’da kripto tutan kullanıcılar daha sonra bunu uygulamada ödeme yapmak için de kullanabilirler. Hisse senedi yatırımı için mobil uygulama Robinhood , popüler Dogecoin meme kripto para birimi de dahil olmak üzere kullanıcılar tarafından satın alınabilecek yedi kripto para birimini destekler. Kişisel finans sağlayıcısı SoFi de uygulaması aracılığıyla 21 farklı madeni para ve kripto tokeninin kripto alımına izin veriyor.

Bu ürünler piyasada iyi yer edinmiştir ve yeni yatırımcıların şık kullanıcı arayüzleri ile kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlayabilir. Ancak, kripto para birimlerini başka herhangi bir açıdan kullanmayı bir güçlük haline getiren belirli sınırlamaları vardır. Örneğin PayPal, şirket işlevselliğin geldiğini söylese de , şu anda kullanıcıların satın aldıkları kripto para birimini başka bir kripto cüzdanına göndermelerine izin vermiyor . Robinhood da kendi cüzdanını geliştiriyor. SoFi’de, pasif gelir elde etmek için tipik olarak teminat olarak gösterilebilen – staking adı verilen – kripto tokenleri bu şekilde kullanılamaz.  Geleneksel bir finans uygulaması aracılığıyla kripto satın almanın ana faydası, ABD doları cinsinden ticaret yapma ve/veya kâr için yatırım yapma yeteneğidir.

Kripto Para

Merkezi Borsalar

Binlerce farklı kripto varlığı vardır, bu nedenle kripto ticaretini destekleyen geleneksel finans uygulamaları çok sınırlı bir seçim sunar. Kripto öncelikli dijital cüzdanlar ve değişim sağlayıcıları aracılığıyla kripto para birimi satın almak, kullanıcılara daha fazla seçenek ve işlevsellik sunacaktır.  Hangi cüzdan ve borsaların sizin için uygun olduğu, dünyanın hangi bölgesinde yaşadığınıza bağlı olacaktır, ancak çoğu yerde güvenli ve olgun seçenekler vardır.

Aşağıda belirtilen sağlayıcılar, tek bir şirket tarafından yönetildikleri için genellikle merkezi borsalar olarak adlandırılır. Merkezi borsa sağlayıcıları, siber güvenlik ihlalleri durumunda sigorta, lisanslı işletmeler oldukları için düzenleyici netlik ve varlıkların korunmasına yardımcı olmak gibi bazı yatırımcıların memnuniyetle karşılayabileceği belirli korumalar sunar. Merkezi borsalar tipik olarak daha sezgisel kullanıcı arayüzleri sunar ve onları yeni kripto para birimi yatırımcıları için daha erişilebilir hale getirir.

Ancak merkezileştirilmiş borsalar, sizinle varlıklarınız arasındaki merkezi bir otoriteye veya aracıya güvenir. Bu, varlıklarınızın dondurulabileceği veya borsa tarafından bazı işlemlere veya ticaret türlerine katılmasının kısıtlanabileceği anlamına gelir. Merkezi borsalar ayrıca Müşterinizi Tanıyın düzenlemelerine uymalı ve bu nedenle kişisel kimlik bilgilerini toplamalı ve doğrulamalıdır, bu da onları mahremiyetlerini korumak isteyen bireyler için daha az ideal hale getirir.

Coinbase, ticaret hacmine göre Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük kripto borsasıdır ve aynı zamanda en uzun süredir devam eden borsa işletmelerinden biridir. Borsa Haziran 2012′de kuruldu ve Nisan 2021′de NASDAQ borsasında yaklaşık 100 milyar dolarlık bir değerleme ile halka açıldı. 50 farklı kripto para birimi ve kripto tokeninin alım, satım ve ticaretini sunar.

ABD merkezli diğer borsalar arasında Gemini ve Kraken yer alıyor. Tüm bu borsalar, kullanıcıların kriptolarını platformlardan üçüncü taraf cüzdanlarına göndermelerine ve staking’in faiz kazanmasına da izin veriyor.

Binance, ABD’nin her yerinde faaliyet göstermese de (örneğin, New Yorklular borsayı kullanamıyor) bir başka popüler kripto borsasıdır. Cayman Adaları merkezli kripto borsası, mevcut en geniş kripto çeşitliliğine sahiptir. Borsa, ikisi kendi yarattığı da dahil olmak üzere 500 jeton ve jetonu destekler. Binance, gevşek kara para aklama kontrolleri ve diğer tüketici koruma önlemleri nedeniyle düzenleyiciler tarafından ateş altına alındı, ancak ticaret hacmi açısından hala dünyanın en büyüğü.

Merkezi Olmayan Borsalar

Bazı yatırımcılar, genel olarak kripto endüstrisinin merkezi olmayan değerleriyle daha güçlü bir şekilde uyumlu olan borsaları kullanmayı tercih edecek.  Merkezi olmayan borsalar veya DEX’ler tek bir kişi, şirket veya kuruluş tarafından çalıştırılmaz ve yönetilmez, bunun yerine üzerine inşa edildiği kod, aracılar olmadan eşler arası kripto işlemlerine izin verir.  Popüler DEX seçenekleri arasında Uniswap, SushiSwap, dYdX ve 1 inç bulunur.

DEX kullanmanın artıları ve eksileri vardır. Kullanıcı varlıklarını yönetmeye dahil olan tek bir varlık olmadığı için, merkezi olmayan borsalar, bilgisayar korsanlarına büyük miktarda kullanıcı fonu sunmaz. Bununla birlikte, bilgisayar korsanları, protokollerden para çekmek için borsa kodundaki hataları kullanabilir ve kullandılar.

Tipik olarak müşteriler hakkında kişisel bilgi toplayan katı bir katılım süreci olmadığından, bu borsalarda para kaybeden kullanıcılar için fazla bir başvuru yolu yoktur. Ve DEX’ler, geleneksel ve basit finans uygulamalarına alışkın olanlar için her zaman sezgisel olmayan daha karmaşık kullanıcı arayüzlerine sahip olma eğilimindedir.

NFT Pazar Yerleri

NFT’ler veya takas edilemeyen tokenler, son zamanlarda önemli bir ilgi ve büyük yeniden satış rakamları topladı. Bu belirteçler, dijital varlığa erişim ve mülkiyet dahil olmak üzere çok çeşitli işlevler için kullanılabilir, ancak son zamanlarda hype, NFT tabanlı dijital sanat eserlerine odaklandı.

NFT satın almak isteyenler için, kullanıcıların NFT koleksiyonlarını takip etmesine ve sanat eseri satın almasına izin veren birkaç pazar yeri vardır.  OpenSea, NFT’ler için belki de en popüler ikincil pazardır. Bu pazarda, kullanıcıların NFT’leri satın almak için zaten eter (Ethereum’un yerel kripto para birimi) ile finanse edilen MetaMask gibi bir Ethereum cüzdanına sahip olmaları gerekir.

ArtBlocks, SuperRare ve Rarible, NFT’lere erişim için diğer popüler seçeneklerdir. Kripto borsası Gemini’nin sahip olduğu NFT pazarı Nifty Gateway, kredi kartları gibi geleneksel ödeme yöntemlerini kullanarak NFT’lerin satın alınmasına izin veriyor.

Write A Comment

bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 94,870.42
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,068.02
tether
Tether (USDT) $ 1.00
solana
Solana (SOL) $ 233.02
bnb
BNB (BNB) $ 601.83
xrp
XRP (XRP) $ 1.10
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.375341
usd-coin
USDC (USDC) $ 1.00
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) $ 3,066.76
cardano
Cardano (ADA) $ 0.774957